marți, 18 martie 2008

Despre egalitate!

" Aduceti-va aminte de toate reglementarile intocmite de strabunii nostri pentru a le supune pe femei barbatilor lor. Asa inlantuite cum sunt tot va este greu sa le stapaniti. Ce s-ar intampla daca le-ati reda libertatea, daca le-ati ingadui sa se bucure de aceleasi drepturi ca si voi? In ziua in care vor deveni egalele voastre, va vor fi superioare"! - TITUS LIVIUS

Te provoc la un - polemikos ("polemos" - war).

3 comentarii:

Tița Victor spunea...

Cu un ton conspirativ, într-un discurs adresat ţie, cititorule, scrie fabulosul Nietzsche. Aşa am avut eu impresia, că „Te provoc la un - polemikos” mi se adresa. Ce înseamnă să ştii să disimulezi...! Până la urmă ne-ai atacat şi te-ai descoperit dragă Titus Livius. A fi egal într-o lume în care eşti „mai egală” nu se poate aplica aceeaşi măsură. Însă, păcatul originar, parcă având grijă de ce poate să devină „mai superior” a făcut două trepte autoreglabile. Cu cât devin superioare în plan formal cu atât fondul le este inferior. Cu cât posibilităţile decelării superiorităţii sunt mai performante cu atât inferioritatea păcatului, acelaşi păcat originar, scoate vinovăţia milenară la suprafaţă... Nu vă simţiţi vinovate?

catalina spunea...

Nu! Este doar un mit al genezei. Cine poate sa spuna ca este o certitudine? Eva a fost data lui Adam ca sa-i fie tovarasa si avandu-si originea in coasta lui Adam, el ii este stapan. El este ratiunea ea este instictul, materia..carnea. Sunt atatea teorii care mai de care mai interesante si care aduc argumente. A curs multa cerneala pentru subiectul asta si va mai curge. Dar nici una nu m-a convins. Atata timp cat tot ce a fost scris, a fost scris de barbat, care este si parte si judecator, nu se poate spune ca este credibil.
Intr-o zi mitul femeii se va stinge, cu cat femeile se vor afirma ca fiinte umane. Dar in prezent acest mit inca exista in inimile tuturor barbatilor.
Pana acum reprezentarea lumii a fost opera barbatilor; ei o descriu din punctul lor de vedere, pe care il confunda cu adevarul absolut.

Anonim spunea...

Pentru mine chesia asta cu egalitatea intre femeie si barbat sta cam asa nici unul nu trebuie sa fie sef trebuie sa existe intelegere intre ei si restul se rezolva de la sine.

Florin