luni, 26 mai 2008

Camuflaj

"Formidabili" mi se par cei care fac parte din suita "regelui" - consilierii. Ei sunt cei care au cu adevarat puterea. Prin filtrul lor trec toate. Termenul de ketman de origine persan exprima chiar aceasta capacitate a persanilor de a le spune turcilor numai ceea ce doreau ei sa auda. Cuvantul Ketman a fost mentionat prima data de ambasadorul Frantei in Persia, Arthur Gobineau si apoi preluat de Czeslaw Milos in "Gandirea captiva".
Astfel de oameni, dedublati, sunt convinsi ca nu are rost sa-i spui adevarul celui mai puternic sau de care intr-un fel sau altul depinzi. Consilierii sunt maestrii in arta lingusirii. Vai sefu ce tare esti, vai sefu numai tu puteai sa dai replica aia!...Putina psihologie si atentie asupra a ceea ce-i place sau ii displace "sefului"...Dupa aceea vor avea grija sa selecteze ceea ce ii comunica..Sefu - regele e prea prins cu treburi importante ca sa mai stea sa verifice de fiecare data spusele consilierilor..Greu e sa dobandeasca increderea sefului, dupa aceea este "piece of cake".
Ce provoaca rasul nu e numai faptul ca acesti ketmani il vor manipula pe bietul sef, ii vor intretine iluziile si vor bruia realitatea dar vor deveni indispensabili. Feriti mereu de adevarurile neplacute, "sefii - regii" ajung sa se comporte ca niste toxicomani. Ei nu se mai pot lipsi de minciuna.
In cazul in care va regasiti printre cei pomeniti mai sus e cazul sa va felicit pe voi ketmanii iar pe voi "sefii" sa va pun in garda.

Niciun comentariu: