vineri, 14 noiembrie 2008

Dragostea

Cat de putini oameni cunosc dragostea! Ce-i oare dragostea? O putem defini? Se incearca sa-i fie creata o imagine prin filme, muzica, literatura - dar cati dintre noi o simt oare? Dupa parerea mea e un lux. Un lux pe care nu ni-l permitem si pe care nici nu am sti sa-l revendicam.Iti spun te iubesc! Dar da-mi cardul, imbraca-te in costumul verde, nu te uita la tipa care tocmai a trecut si care are un trup perfect, nu te du in oras cu prietenii, ai facut burta dragule, si chiar ai si chelit..Vrem o femeie perfecta, sau un barbat perfect..Ramanem singuri pentru ca nu incetam sa cautam, si cautam o viata intreaga si nu o gasim..Cat de simplu ar fi fost sa iubim doar..un om normal care este unic. "Un individ care-si cauta o viata intreaga jumatatea perfecta ajunge la batranete sa fie singur. Cineva il intreaba: "Chiar nu ai gasit intr-o viata de cautari , femeia perfecta cu care sa te casatoresti? Ba da! Dar si ea cauta un om perfect" A iubi e ceva atat de firesc precum cantatul privighetorii..ea nu intreaba de ce? cum si cat? isi canta cantecul si zboara mai departe. Nu are nevoie de un act care sa-i legifereze cantul.
Familii in care nici sotul si nici sotia nu stiu ce -i dragostea; copii care la randul lor cresc intr-o atmosfera lipsita de dragoste vor perpetua la randul lor aceleasi greseli ca si parintii lor; si tot asa la nesfarsit , un lant al slabiciunilor, roluri jucate si rejucate pana la infinit. Dragostea e rara. Nu o putem defini, o putem doar trai.

Un comentariu:

Tița Victor spunea...

Aplici o grila a ceea ce inseamna iubirea zilelor noastre sau asa cum intelegem noi dragostea intr-o societate trecuta de limita emotionalului in cea a palpabilului. Concretul ajuta sa definesti iubirea... el ii da aripi, o transforma intr-o statuie pe care filmele de care aminteai incep sa o prezinte. Marea regasire - desi nu se mai intalnisera - in cele americane, dragostea tradata, dar, totusi, continuata in cele frantuzesti, dragostea sonora, cu multi de ja in cele germane... iar la noi cea care dureaza, parca, 432... tocmai pentru ca te intrebi ce este iubirea, te izbesti de teoretizarea dragostei.. sau, poate, invers. Dar ce buni sunt unii la teorie!Altii, ca sa laudam, nu o stiu nici pe asta si se cred fericiti ori, tocmai pentru ca nu teoretizeaza ei chiar iubesc... concret sau abstract, impartasit sau nu, pe sine sau pe Dumnezeu, ei nu cerceteaza... Noi, insa, nu credem...